Dag 13: boottocht en wandeling door het muggenwoud in Tortuguero.
Vandaag is onze lucky day. We zien een reuze schildpad die eieren legt en we hebben de groene boomkikker gevonden!
5 uur er gaat Dominic er weer uit, want hij gaat om half 6 mee met een boottocht. Zo vroeg in de ochtend is het de beste periode om dieren te spotten. Buiten een schitterende natuur zijn er 2 grote kaaimannen en een baby, allerlei vogels, een otter, vleermuizen en vier schildpadden gespot.
Na het ontbijt maken we een tochtje door de jungle. Al wanneer we het woud inlopen merken we al meteen dat dit geen relaxte tocht gaat worden. De muggen vliegen in grote getalen om ons heen. We hebben gelukkig allemaal goed deet opgedaan, maar het blijft toch lastig om er doorheen te lopen. Helaas zien we ook niet zo heel veel beestjes. Maar als we aan het einde van de tocht zijn denkt Dominic de groene boomkikker gevonden te hebben. Hij zit helemaal in elkaar gevouwen op een boomtak met zijn ogen dicht te slapen. Bernard komt terug kijken en nadat hij zijn handen grondig heeft gereinigd haalt hij de kikker van het blad zodat hij wakker wordt. Het is hem, en wat een gave kikker! Een kippenvel momentje omdat het voor ons toch wel een streven was om deze te spotten. In de middag hebben we kunnen relaxen en een beetje aan het zwembad kunnen liggen. Dominic had weer eens geen rust in zijn kont en is samen met iemand van de groep nog gaan kanoën door het nationale park. Tijdens de tocht veel apen gezien, we denken een groot roofdier te hebben gehoord en we zien een hele zwerm van duizenden, misschien wel tienduizenden vlinders boven ons hoofd. Deze vlinders trekken één keer per jaar van Mexico naar Panama.
Na het avondeten doen we nog een poging om een zeeschildpad eieren te zien leggen. We zoeken anderhalf uur en vinden weer niks. We baalden als een stekker! Op de terugweg naar het hotel hebben we toch geluk: er is net een schildpad uit de zee gekomen om een nest te graven. Op een afstandje staan we te wachten, want we willen haar natuurlijk niet storen en al helemaal niet wegjagen! Toch blijkt ze iets gemerkt te hebben en ze verlaat haar eerste nest. Gelukkig is ze 10 meter verderop weer opnieuw begonnen met graven. We staan ruim een uur te wachten, totdat onze gids ons erbij riep. Wat is dat mooi om te zien zeg! De schildpad ligt 10 cm voor onze neus eieren te leggen. Ze is wel 1.20 meter groot. We kunnen er zo dichtbij komen, omdat ze onder het eieren leggen in een trance komen. Ze legt misschien wel 100 eieren en we hebben er nog eentje vastgehouden. Ze zien er precies uit als pingpong ballen, maar dan een heel stuk zwaarder. Na ongeveer een half uur is ze klaar met leggen en gaat ze haar gat dicht maken. Met haar achterpoten schuift ze zand over het gat en is ze nog ongeveer 20 minuten bezig om haar nest te camoufleren. Slimme beestjes die schildpadden, want ze maakt een heuvel waar de eieren liggen en daarnaast graaft ze een gat. We dachten dat ze vast zat, maar dat was zeker niet het geval. Uiteindelijk klimt ze met gemak uit de kuil en gaat richting de zee. Prachtig! Om middernacht verlaten we met een voldaan gevoel het strand. Hiervoor zijn we naar Tortuguero gegaan!Reacties