juulendominic.reismee.nl

Bentota en Negombo: luieren en Wesak

Vrijdag 04-05: Bentota

Vandaag zetten we onze reis langzaam voort richting het vliegveld. We rijden weer een kilometer of 80 noordelijker en verblijven een nachtje in Bentota. Onderweg zien we nu heel duidelijk de sporen van de tsunami. Afgebrokkelde huizen, complete dorpjes waarvan alleen nog de funderingen over zijn laten zien dat er ooit wat stond. Het is zichtbaar een zwaar getroffen gebied. We rijden voorbij een groot Boedhhabeeld dat is geschonken door Japan als tsunami monument. Op deze plaats zijn 1000 mensen omgekomen die in de trein zaten die onderweg van Colombo naar Kandy was, maar waarbij de waarschuwing te laat kwam. Onderweg stopt onze chauffeur bij een tempel om te bidden. Later lees ik in onze reisgids dat dit een bekend gebruik is en dat de chauffeur bidt voor een goede rit. Prachtig, die gelovige mensen. Jong of oud, het maakt niets uit.

Het hotel dat we gisteren geboekt hebben is super! We hebben al een beetje spijt dat we niet nog een nachtje hier hebben: mooi strand, heerlijk zwembad en Dominic heeft een duikschool gevonden. Helaas zijn we daarvoor iets te kort hier, morgen willen we graag het grootste festival van het jaar in Colombo meemaken: Wesak. We moeten wel verder morgen om hier een graantje van mee te pikken. Ze vieren op deze dag de verjaardag, verlichting en de dood van de Boeddha en het schijnt heel groots en indrukwekkend te zijn. Dat willen we natuurlijk niet missen!

Zaterdag 05-05: Terug bij het begin... Negombo

Om 5 uur vanavond vertrekken we, na een middagje wachten, richting Colombo om vervolgens door te rijden naar Negombo. Het begint een beetje vaag als de chauffeur, wat later de chauffeur niet blijkt te zijn, zegt dat we nog 10 minuten moeten wachten omdat het hotel niet mag weten dat we de transfer bij hem hebben geboekt. Als de auto voor komt rijden hebben we ineens een heel andere chauffeur en deze blijkt niet zo goed engels te kunnen spreken. In Bentota zien we al wat laadbakken en tractors met aanhangers vol met mensen en hier en daar wat versiering langs de weg. We zeggen tegen de chauffeur dat het best druk is en dan vraagt hij hoe laat we het vliegtuig moeten halen... vliegtuig halen? Wij moeten helemaal niet naar het vliegveld! De chauffeur is blijkbaar verkeerd ingelicht en waar we al bang voor zijn gebeurd. Zo goed mogelijk proberen we hem uit te leggen dat we afgesproken hebben dat we eerst naar Colombo willen om wat mee te krijgen van het festival en dan vervolgens naar ons hotel in Negombo. Hij snapt er niks van en hij vliegt over de weg. Druk toeterend en af en toe flink zuchtend komen we uiteindelijk aan in Colombo, nou ja een randweg van Colombo. We vangen zo af en toe een glimp op van wat kraampjes met heel veel mensen langs de weg en zien in de verte wat lantaarntjes. De chauffeur heeft duidelijk geen zin om ons Colombo te laten zien en rijdt als een gek door de stad. We zijn blij als we veilig bij ons hotel aankomen en verlost zijn van de chagrijnige chauffeur. Daar begint hij ook nog eens over het geld en wil hij ineens 1000rps meer krijgen omdat hij naar Negombo moest rijden i.p.v. het vliegveld. Dit was voor ons de druppel en we lopen teleurgesteld ons hotel in. Gelukkig is hier in Negombo ook zeker wel wat van Wesak te zien en we hopen dan maar dat we morgen een 2e kans hier in Negombo zullen krijgen.

Zondag 06-06; Luieren aan het zwembad en een hele leuke avond.

We beginnen de dag met een wandeling aan het strand. Het is gek te merken dat de temperatuur vergeleken met drie weken geleden een stuk behaaglijker is geworden. Er zijn veel locale mensen aan het zwemmen in de zee, het is immers een vrije dag natuurlijk.

's Middags lekker geluierd aan het zwembad en op tijd gaan douchen om iets van Wesak proberen mee te krijgen. Als we ons hotel uitlopen kunnen we niet één tuktuk te pakken krijgen, wat zeer merkwaardig is aangezien je normaal niet goed wordt van alle tuktuk chauffeurs die een ritje aanbieden. Na ongeveer 500 meter lopen snappen we waarom, het is een chaos van tuktuk's, auto's, laadbakken en brommertjes vol met mensen. Zingend en lopend door het verkeer. Iedereen kijkt ons vreemd aan want we zijn maar weer eens de enige blanken, toeristen blijken dit hier niet echt interessant te vinden, wij vinden het super. De mensen zijn enorm vrolijk en vinden het leuk dat we ertussen lopen. Iedereen kan gratis eten en drinken krijgen, al moet je daar af en toe wel 2 uur voor in de rij staan!

Een paar honderd meter verder, wanneer we een beetje uit de drukte zijn, vinden we dan eindelijk een tuktuk die vraagt waar we heen gaan. We zeggen dat we dat nog niet precies weten en hij begint te lachen. Hij begrijpt ons meteen en biedt aan om voor 1000rps ons een uur rond te leiden door Negombo.

Het blijkt geen boeddhist te zijn, maar hij verteld ons dat heel het land, maakt niet uit welke religie, mee doet aan dit feest. Hij laat ons alle mooie plekjes zien in en rond Negombo tot aan het vliegveld toe! Zelf heeft hij er duidelijk ook plezier in, hij vertelt ons dat hij de dag ervoor met zijn gezin door de stad heeft gereden, maar omdat hij een kindje van 1 jaar heeft kon hij niet alles bekijken. Uiteindelijk rijden we zo'n 3 uur rond en stoppen we op het laatst nog even bij de Pizza Hut en eten we op de terugweg naar ons hotel een pizza in de tuktuk. Moe en voldaan bestellen we op onze kamer nog een lekker toetje en een heerlijke Calypso koffie (jaja... geloof het of niet onze eerste alcoholische versnapering deze vakantie) en genieten we nog van ons heerlijke badje.

mama

zow wat een leuk verslag weer , en toch leuk dat je weer een goeie gast had die jullie de stad en de mooiste plaatsjes heeft laten zien . huhhhhhhhh en ik dacht toch een foto te hebben van domi met flesje bier ? zal wel nep geweest zijn dan .
Fijn dat jullie ook weer een hele leuke dag en avond hebben gehad , maar nu tijd om in te pakken denk ik . kom maar weer lekker naar huis xxxxxx

sjeggie

zo zie je maar weer, je hebt pennekes en potlooie maar soms zit er een gummeke tussen die je 3 uur rond wil touren en wel aardig is. jullie verslagen zijn leuk en de fotos mooi maar ik zal wel blij zijn als jullie inderdaad in het vliegtuig naar huis zitten met al die rare vogels daar. ik zie het nog wel gebeuren dat ze jullie aan een ketting vastleggen naast een tempel met een bordje atm erboven, heel wijs datjullie niet laveloos rondwandelen daar dus, neem nog maar lekker een glaasje melk en geniet er nog van xx

tante joke

Jullie hebben echt 'n geweldige reis gehad,en zoveel
dingen gezien,waar je normaal geen weet van hebt.
Super.Mooie afsluiting,door dat aardige mannetje
,die jullie nog drie uur rond gereden heeft.
Volgens mij zijn jullie aan vacantie toe als jullie thuis komen.Hopelijk een goede terugreis gehad?Want als je dit leest ben je als het goed is weer thuis.
Bedankt dat ik met jullie mee mocht reizen.Veel groetjes en liefs uit Schelluinen. X